εισηγητές.

Μιχάλης Μεϊμάρης
Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ).

Website: https://mmeimaris.gr

Λίγα λόγια για μένα

Στην αρχή, στα δεκατρία μου, ήταν οι αφηγήσεις στις νεανικές παρέες, όπου κάποια πραμάτεια έφερνε το κάθε αγόρι για να σταθεί, άλλος τα κατορθώματα του πατέρα, άλλος το καινούργιο αυτοκίνητο της οικογένειας, άλλος τα στρατιωτάκια του θείου από την Αμερική. Ψέματα και αλήθειες μπλεγμένα με τις ιστορίες που είχα ακούσει στο μεσημεριανό τραπέζι ή διαβάσει στα περιοδικά του αδελφού μου. 
Χρόνια μετά τις πρώτες μου σπουδές, πάλι στο Παρίσι 
του ‘80· Tο πνεύμα του Μάη είχε αποδειχθεί ασύμβατο με το ελληνικό πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης. Στην παρέα της εφημερίδας Liberation αυτή τη φορά και στην υπηρεσία allô libé. Ηλεκτρονικές οι αφηγήσεις τώρα, μέσα από ένα δίκτυο πρώιμου internet, με τερματικό το θρυλικό Minitel.
Η γοητεία της διαμεσολαβημένης με 
υπολογιστή επικοινωνίας (computer mediated communication) με πηγαίνει από τα Μαθηματικά και τη Στατιστική, σε ένα ακόμη διδακτορικό στην Ανάλυση Δεδομένων και Αναγνώριση Προτύπων (Data Analysis and Patterns Recognition). Μαθαίνω, μέσα από χιλιάδες αριθμούς, να αφουγκράζομαι τις ιστορίες και τις αλήθειες των φαινομένων.
Μετά από 
δέκα χρόνια στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (Analysis Ο.Ε., Αγροτική Τράπεζα, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), που αποτυπώνονται και σε δύο βιβλία ιστοριών, από το 1991 μέχρι και σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία δέκα χρόνια και, αφού έζησα την αφήγηση των παιχνιδιών στη “Βασισμένη στο Ψηφιακό Παιχνίδι Μάθηση”(Computer Games Based Learning), καταγίνομαι με την “Ψηφιακή Αφήγηση”(Digital Storytelling). Μέσα από τη δουλειά σε ατομικό και συνάμα συλλογικό επίπεδο στον κύκλο ιστορίας (story circle), πάνω από χίλιοι Έλληνες και ξένοι έχουν δημιουργήσει μαζί μας ψηφιακές ιστορίες σε ποικιλία θεματικών που σχετίζονται με τον προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους βίο.
Στο περιβάλλον της ομάδας, με τη δυναμική του αφηγητή και ακροατή, από κοινού, με την τόνωση της ενσυναίσθησης, του αναστοχασμού και την απόκτηση ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, ανιχνεύουμε τις ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή, ιστορίες και τις χρησιμοποιούμε, προκειμένου να μάθουμε για τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας και τα μοτίβα που ακολουθούμε και επαναλαμβάνουμε, για παράδειγμα μέσα στην ομάδα ενός επαγγελματικού πλαισίου. Απώτερος σκοπός είναι να αποκτήσουμε επίγνωση του πώς και γιατί δρούμε και αντιδρούμε, να φτάσουμε στην πολύτιμη στιγμή μιάς Aha Moment, δηλαδή στη στιγμή της αποκάλυψης μιας (ακόμη) αλήθειας για τον εαυτό μας.

Bιογραφικό σημείωμα
Eίναι καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Μ.Μ.Ε. στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (Ε.Π.Ι.Ε.Ε.). Διευθύνει επίσης το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε., το οποίο ανήκει στον Τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του εν λόγω Τμήματος. 
Έχει κάνει σπουδές στα Μαθηματικά, στη Στατιστική, την Ανάλυση Δεομένων με τεράστια μεταδιδακτορική εξειδίκευση σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται μεταξύ άλλων στις Νέες Τεχνολογίες στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε., στο Νέο Τεχνολογικό Επικοινωνιακό Περιβάλλον και τον σχεδιασμό του, στην Ψηφιακή Αφήγηση κλπ. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος σε προγράμματα σύλληψης, σχεδιασμού και δημιουργίας εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης (MEDIA, LEONARDO, INTERREG, GRUNDTVIG, EQUAL, CULTURE, LIFE LONG LEARNING, ERASMUS, SOCRATES).Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. Επιστημονικών Εταιρειών και Οργανισμών καθώς και Σύμβουλος και ερευνητής σε πολλές εταιρίες. Έχει διοργανώσει Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, Σεμινάρια και Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι μέλος των σημαντικότερων Επιστημονικών Εταιρειών του τομέα του. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων, επιστημονικών άρθρων, μελετών και βιβλίων.  Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Chevalier de l’Ordre des Palmes Academiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα). Ζει και διδάσκει στην Αθήνα.