Η ευεξία στην επαγγελματική μας ζωή και η Iyengar Yoga.

Αντώνης Παπαϊωάννου


Η διατήρηση της ευεξίας μας είναι σημαντική στην επαγγελματική μας ζωή. Κανείς δεν μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά στη δουλειά του ή να ξεδιπλώσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές του,αν δεν έχει καλή διάθεση, ηρεμία και δεν αισθάνεται καλά με το σώμα και το μυαλό του.
Όλο και πιο συχνά, οι εταιρείες αναφέρουν την αύξηση της αποδοτικότητας, την αφοσίωση στην εταιρεία, αλλά και την καλύτερη εξέλιξη των εργαζομένων ως τα πλέον σημαντικά οφέλη από τα προγράμματα υγείας και ευεξίας που προσφέρoυν στους εργαζόμενούς τους, αλλά και οι ίδιοι ο εργαζόμενοι στον εαυτό τους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία μιας έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα από τον Οργανισμό GRiD  και αφορά στη βιομηχανία κάλυψης του ομαδικού κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 43% των 500 στελεχών του τομέα ανθρώπινου δυναμικού σε βρετανικές επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η υποστήριξη της υγείας και ευημερίας των εργαζομένων στην εταιρεία τους, συνέβαλε στη βελτίωση της αποδοτικότητας, τη βελτίωση των δεικτών αφοσίωσης, αλλά και στη δική τους προσωπική εξέλιξη.

O ρόλος της Iyengar Yoga.

Μια σημαντική πρόταση για το πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να διατηρεί την ευεξία που θα τον βοηθήσει να αποδίδει καλύτερα στη δουλειά του, είναι η Ivengar Yoga.
Η Iyengar Yoga - μια ιδιαίτερη σχολή και τεχνική που πήρε το όνομά της από τον B.K.S. Ivengar (*) που την εφάρμοσε πρώτος - βοηθά τα στελέχη των επιχειρήσεων, αλλά και κάθε επαγγελματία να αποκτήσουν την επιθυμητή ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, τους βοηθά να διατηρούν την υγεία του σώματος και του πνεύματος, να έχουν ενέργεια, να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται εύκολα στις δυσκολίες που παρουσιάζονται, να αντιμετωπίζουν με καθαρή σκέψη κάθε ζήτημα που προκύπτει, αλλά και να έχουν πάντα υψηλή συγκέντρωση στα θέματα που διαχειρίζονται.
Η Ivengar Yoga είναι μια από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές yoga παγκοσμίως και έχει ως βασικές αρχές:
-Τη μάθηση των asana (στάσεις yoga) με ακρίβεια στην ευθυγράμμιση του σώματος σε συνδυασμό με τις τεχνικές αναπνοής  pranayama.
-Τη συστηματική ακολουθία και τον συνδυασμό των asana και pranayama, προκειμένου ο μαθητής να βιώσει τη θετική επίδραση της πρακτικής.
-Τη μεγάλη διάρκεια παραμονής στην asana, η οποία επιμηκύνεται αισθητά στην Iyenga Υοga, προσφέροντας στον μαθητή και στο σώμα του τη χαλάρωση που οδηγεί στην επίγνωση και τη συνειδητότητα.
Η μέθοδος της εκμάθησης είναι προοδευτική, διασφαλίζοντας τη μετάβαση των μαθητών, σταδιακά, από τις απλές στάσεις σε πιο πολύπλοκες, σε συνάρτηση πάντα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά.
Η Iyengar Yoga χρησιμοποιεί  βοηθήματα, όπως μια ζώνη yoga, 2 τουβλάκια και μια καρέκλα, που ωεπιτρέπουν στους μαθητές να εκτελούν σωστά τις asana και τις pranayama, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού τόσο στους νέους, όσο και για τους μεγαλύτερους.
Η χρήση των βοηθημάτων όμως έχει και έναν επιπλέον ρόλο: Δίνει στον μαθητή, κατά τη διάρκεια της πρακτικής, την ευκαιρία να σκεφτεί με έναν τρόπο έξυπνο και ευφυή, πώς να εκτελεί τις asana με επίγνωση και συνειδητότητα σε σημεία του σώματος που δεν είχε σκεφτεί προηγουμένως.

Ο Αντώνης Φραγκάκης, πιστοποιημένος δάσκαλος iyengar yogas και εισηγητής του webinar: "Πρακτική Ivengar Yoga" υποστηρίζει ότι:
«η Ανθεκτικότητα είναι μία έμφυτη ικανότητα. Στην Iyengar Γιόγκα δεν απαιτείται να είναι ευλύγιστο το σώμα. Αυτό θα έρθει με την εξάσκηση.
Χρειάζεται, όμως, ευλύγιστο μυαλό. Και αυτή είναι η δυσκολία και η πρόκληση».


(*) Ποιος είναι ο  B.K.S Iyengar.
Ο B.K.S. Ivengar είναι ο ιδρυτής της ομώνυμης σχολής Iyengar Yoga. Έχει διδάξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τότε που πρωτοξεκίνησε να τη διδάσκει το 1948 στο πρώτο του ινστιτούτο, το Ramamani YogaInstitute (RYS), στη Βομβάη της Ινδίας.
Γεννήθηκε το 1918 και πέθανε σε ηλικία 93 ετών στις 20 Αυγούστου 2014. Άρχισε να ασκεί τη γιόγκα κατά τη δεκαετία του 1930 και σπούδασε με άλλους δασκάλους. Συνέγραψε πολλά βιβλία για τη γιόγκα και έγραψε άρθρα σε πολλές εφημερίδες.