Το mindbooster.gr σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο burnout με τη θεραπευτική προσέγγιση Gestalt.

Nov 28
Τον τελευταίο καιρό, ίσως ακούτε όλο και πιο συχνά τον όρο burnout ή επαγγελματική εξουθένωση. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που πιθανόν να αντιμετωπίζετε κι εσείς τις συνέπειές του, χωρίς να το έχετε αναγνωρίσει. 


Το burnout syndrome είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο. Αναδύεται στους κόλπους της εργασίας και έχει προεκτάσεις σε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος το συμπεριέλαβε επίσημα ως διαγνωστική κατηγορία στην τελευταία έκδοση του ICD-11, το «burnout syndrome» περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις:
•    αίσθημα εξάντλησης της ενέργειας ή εξουθένωση  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας)
•    αυξημένη αποστασιοποίηση από την εργασία 
•    μειωμένο αίσθημα αποτελεσματικότητας στην εργασία,    γεγονός που μας ματαιώνει και μας πλημμυρίζουν οι ενοχές και η ντροπή.


Οι κυριότεροι λόγοι που το συντηρούν είναι παρόμοιοι με εκείνους που το γέννησαν:
(1) η ανισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του εαυτού ή του οργανισμού και στους διαθέσιμους πόρους και τις πηγές στήριξης,
(2) η ασυμφωνία των αξιών ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον οργανισμό που ανήκει.

Αναγνώριση του burnout.  
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα σημάδια/ενδείξεις, ώστε να τα αναγνωρίζουμε εγκαίρως και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, αποφεύγοντας να αρρωστήσουμε φτάνοντας στο τελικό στάδιο του burnout.

Κυριότερα σωματικά συμπτώματα
•    Ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένοι;
•    Αισθάνεστε πως υπάρχει μία ομίχλη στο κεφάλι σας; Ξεχνάτε πράγματα, υποχρεώσεις και προθεσμίες; Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις;
•    Υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους;
•    Έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε παρ’ ότι αισθάνεστε εξαντλημένοι;


Συναισθηματικές και γνωστικές ενδείξεις για burnout
•    Εκνευρίζεστε με το παραμικρό;
•    Απογοητεύεστε πολύ εύκολα και χάνετε την ψυχραιμία σας;
•    Κατηγορείτε τον εαυτό σας για όλα και νιώθετε ενοχές;
•    Αισθάνεστε πως ό,τι και να κάνετε η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σας;
•    Δεν βρίσκετε νόημα σε όσα κάνετε; 


Συμπεριφορές που λειτουργούν ως ενδείξεις για burnout

Η ντροπή και οι ενοχές εμποδίζουν τη λήψη βοήθειας και στήριξης. Οι διαπροσωπικές σχέσεις πλήττονται και το άτομο απομονώνεται.
•    Θυμώνετε εύκολα με τους άλλους και τους κατηγορείτε πως εκείνοι ευθύνονται για ό, τι σας συμβαίνει;
•    Αισθάνεστε πως κανείς δεν σας καταλαβαίνει και θέλετε να φύγετε μακριά από όλους και όλα;
•    Αποφεύγετε να συναντήσετε αγαπημένα πρόσωπα γιατί ντρέπεστε ή αισθάνεστε ενοχές;
•    Παραλείπετε υποχρεώσεις;
•    Φαντασιώνεστε να κάνετε κάποια άλλη δουλειά;
•    Σκέφτεστε να παραιτηθείτε;

Πώς αντιμετωπίζουμε το burnout;
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε το burnout είναι η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt* που διδάσκεται και εφαρμόζεται εύκολα και στηρίζεται στην αναγνώριση του φαινομένου και τη βήμα- βήμα αντιμετώπισή του μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές, δράσεις και ασκήσεις.

"Η θεραπεία και η πρόληψη του burnout είναι μία δυναμική διαδικασία.
Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι να αναγνωρίσω πως υποφέρω από αυτό και να το αποδεχτώ ως απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο, αντί να το αντιμάχομαι και να το αγνοώ. Σύμφωνα με την παράδοξη θεωρία της αλλαγής (Α. Beisser), που αποτελεί βασικό πυλώνα της θεωρίας της θεραπείας Gestalt, η αλλαγή έρχεται όταν αποδεχτώ αυτό που είμαι/είναι/συμβαίνει και όχι όταν προσπαθώ να είμαι κάτι που δεν είμαι. Το να αποδεχτώ ότι έχω κουραστεί/εξαντληθεί και πως δεν έχω ενέργεια να φέρω εις πέρας τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μου είναι το πιο σημαντικό βήμα ώστε να αρχίσω να φροντίζω τις ανάγκες μου. Εάν αυτό συμβεί, η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει… "

Το mindbooster.gr σας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο webinar με τον Γιώργο Σταμάτη και την Ευαγγελία Κυριάκου που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα burnout.

* Λίγα λόγια για την Gestalt
Η θεραπεία Gestalt
είναι η πιο πρόσφατη, ίσως, από τις κυρίαρχες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, έχοντας αρχίσει να διαμορφώνεται στα μέσα του 20ου αιώνα από τους Fritz Perls, Laura Perls και Paul Goodman. 
Είναι φαινομενολογική, υπαρξιακή, ολιστική, βιωματική και ανήκει στην κατηγορία των ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων.
Στόχος της είναι να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει επίγνωση με βιωματικό τρόπο στο «εδώ και τώρα», για τις αυθεντικές του ανάγκες, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του.

Έτσι μαθαίνει να έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του και το περιβάλλον, να κινητοποιείται με βάση τις επιλογές που διαθέτει και  να προσαρμόζει δημιουργικά τη στάση του, προκειμένου να ζει μια αυθεντική με νόημα ζωή.