εισηγητές.

Δρ. Μαρία Ξανθού
Community Resilience Advisor.

Λίγα λόγια για μένα
Ονομάζομαι Μαρία Ξανθού και είμαι ιστορικός της αρχαιότητας με έμφαση στην ανθεκτικότητα των αρχαίων και σύγχρονων κοινωνιών. Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας δίδαξα αρχαία ιστορία με έμφαση στην εξέλιξη των αρχαίων κοινωνιών και κοινοτήτων. Στη μακρόχρονη διδακτική και ερευνητική μου εμπειρία στην ιστορία του αρχαίου κόσμου επεδίωκα να συνδυάσω τα δεδομένα της ιστορικής έρευνας με τη σύγχρονη πραγματικότητα των κινδύνων, των φυσικών καταστροφών και των έκτακτων καταστάσεων, όπως οι πανδημίες.
Η έρευνα που διεξήγαγα σε ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μου έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσω την ερευνητική μου εμπειρία στη μελέτη ακραίων καταστάσεων που προκαλούν κόπωση και δοκιμάζουν τις αντοχές των κοινωνικών συστημάτων σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνικής οργάνωσης, θεσμικών λειτουργιών και αντιμετώπισης έκτακτων κινδύνων με τις συνέπειες που προκαλούν όλες αυτές οι έκτακτες καταστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες. Μέσα από τη συνεργασία μου με πολυμελείς πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες εφάρμοσα πρωτοποριακά μοντέλα ανάλυσης της έννοιας της ανθεκτικότητας στο άτομο και στην κοινωνία με απώτερο σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής κοινωνιών που αντιμετώπισαν συγκλονιστικά φυσικά φαινόμενα όπως η κοινωνία του Νεπάλ μετά τον σεισμό στη Γκόρκα και η κοινωνία του Μαλάουι. 
Μέσω ενός πρωτοποριακού ανταγωνιστικού ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επικεντρώθηκα στη μελέτη των σχολικών κοινοτήτων του Νεπάλ και του Μαλάουι και σχεδίασα μαζί με άλλα μέλη της διεθνούς ερευνητικής ομάδας σενάρια ετοιμότητας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των σχολικών κοινοτήτων και κυρίως την ανάπτυξη μεθόδων μέτρησης της ανθεκτικότητας και αυτο-αξιολόγησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη σχολική ζωή. Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχα αντιμετώπισε τη σχολική μονάδα και κοινότητα ως έναν αυτόνομο κοινωνικό οργανισμό που απώτερο στόχο έχει την επίτευξη της οργανωσιακής του αυτάρκειας και αυτονομίας σε όλα τα επίπεδα π.χ. διοίκηση, ενέργεια, συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας, υλικοτεχνική υποδομή. Για τη μέτρηση και αυτοαξιολόγηση της κοινότητας, καταλήξαμε στην ανάπτυξη μιας ευφυούς εφαρμογής κινητού τηλεφώνου και αντίστοιχης διαδικτυακής πλατφόρμας (web-app) για την επισκόπηση των δεικτών αναταξιμότητας (resilience indicators) στο χώρο μέσω γεωπληροφοριακού συστήματος (GIS) προκειμένου η σχολική κοινότητα μπορεί να βελτιώσει και να διαχειρίζεται το επίπεδο ανθεκτικότητάς της.

Βιογραφικό σημείωμα
Είναι Επιστημονική Ερευνήτρια με σημαντική ακαδημαϊκή διδακτική προϋπηρεσία, για περισσότερα από 20 χρόνια σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδας και στο εξωτερικό (ΑΠΘ - ΣΕΠ, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - University of Oxford, UK - Harvard Center for Hellenic Studies, USA - University of Bristol, UK - University of Leeds, UK -ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - S.J.Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University, USA).
Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη γλωσσοτεχνολογία, έχει κάνει διδακτορική διατριβή στην Κλασική Φιλολογία καθώς και μεταδιδακτορική στην εξ’ αποστάσεως διδακτική της αρχαιογνωσίας.
Τα Ερευνητικά της Ενδιαφέροντα αναφέρονται σε θέματα και τομείς, όπως: Ιστορία. των συναισθημάτων στον αρχαίο κόσμο, σχέσεις αρχαίων πόλεων-κρατών, ανθεκτικότητα αρχαίων πόλεων και κοινοτήτων, επιγραφική, ιστορία αρχαιογνωσίας κατά τον 19ο αι., αρχαϊκή επική ποίηση, αρχαϊκή λυρική ποίηση, Αττική κωμωδία, Ισοκράτη και αρχαία ρητορική, εξ’ αποστάσεως και υβριδική εκπαίδευση στη διδακτική της αρχαιογνωσίας. Έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές ακαδημαϊκές διακρίσεις και βραβεία για το ερευνητικό της έργο, ενώ έχει συμμετάσχει ως κριτής σε διάφορά ερευνητικά ιδρύματα.
Έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν βιβλία, επιστημονικά άρθρα, μεταφράσεις και μεγάλο πλήθος εισηγήσεων και παρουσιάσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ζει με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη.