εισηγητές.

Δρ. Βερόνικα Σαμαρά
Διδάκτωρ Μηχανικός Πληροφορικής
Διεθνής Σύμβουλος στον Ψηφιακό Αλφαβητισμό και
τη Διαδικτυακή Ασφάλεια
Expert του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Πρόγραμμα
«Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα»
Συγγραφέας

Λίγα λόγια για μένα
Ήταν το έτος 2000, όταν το Πανεπιστήμιο του Cadiz μου ζήτησε να λάβω μέρος σε ένα από τα προπαρασκευαστικά έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια του διαδικτύου, και να δημιουργήσω πολυμορφικό υλικό επαγρύπνησης και ενημέρωσης για την οικογένεια και το σχολείο. Ξαφνικά βρέθηκα μέσα σε έναν θαυμαστό κόσμο επαγγελματιών από 30 χώρες γεμάτους δίψα να δημιουργήσουν, να μεταδώσουν, να μάθουν. Είχα βρει αυτό που ήθελα πια να κάνω: να εκμεταλλευτώ τις γνώσεις μου στην πληροφορική και το διαδίκτυο για να στηρίξω αυτήν την σημαντικότατη προσπάθεια της Ε.Ε. 

Για τα επόμενα 17 έτη εργάσθηκα σε όλα τα προγράμματα «Safer Internet» της Ε.Ε. και δημιούργησα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Το 2002, πρότεινα στην Ε.Ε. τη δημιουργία της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» που σήμερα εορτάζεται κάθε χρόνο σε σχεδόν 200 χώρες.
Με μεγάλη αγάπη εκπαίδευσα δασκάλους, ενημέρωσα γονείς, και βοήθησα παιδιά να μην πέσουν σε παγίδες του διαδικτύου. Και όταν το έργο μας ξεκίνησε να βραβεύεται διεθνώς, κατανόησα ότι τελικά είχα βάλει το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια.
Ήταν όμως το παιδικό μου βιβλίο, η «Φάρμα του Διαδικτύου», που όταν έγινε και θεατρική παράσταση που γύρισε όλη τη χώρα μου έδειξε πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν οι γονείς για την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους, πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν οι ίδιοι οι μεγάλοι π.χ. για την προστασία της ιδιωτικότητας ή το ψηφιακό αποτύπωμα, και πόσο κρίσιμο είναι πια να γνωρίζουμε όλοι πώς να χρησιμοποιούμε τις διαδραστικές τεχνολογίες ως εργαλεία για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας και για την ευημερία μας. 
Αισθάνομαι, λοιπόν, ευτυχής, που σε διεθνές επίπεδο πια ενδυναμώνω όλες τις ηλικίες να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες των ψηφιακών κόσμων! 

Βιογραφικό Σημείωμα
Είναι Expert του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα» (Digital Citizenship Education) και μέλος του «Advisory Expert Group on the Guidelines on Global Citizenship Education in a Digital Age» της UNESCO και πρώην μέλος της Επιτροπής Ασφαλούς Διαδικτύου του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Deutsche Schule Athen) και έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία.Εκεί απέκτησε μάστερ (M.Sc.) και διδακτορικό (Dr.-Ing.) με ειδίκευση στον τομέα των γραφικών συστημάτων και των ηλεκτρονικών εκδόσεων (computer graphics / electronic publishing systems). Την περίοδο 1988-1993 εργάστηκε ως μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Γραφικών Συστημάτων του Fraunhofer στη Γερμανία (Fraunhofer Institute for Computer Graphics), όπου το 1991 έλαβε ειδική διάκριση για εξαιρετικές επιστημονικές επιδόσεις. Την περίοδο 1993- 1996 εργάστηκε ως συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων πληροφορικής και ως σύμβουλος πολυμέσων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Ελλάδα. Από το 1997 έως το 2008 διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία πληροφορικής Extreme Media Solutions στην Αθήνα, ενώ την περίοδο 2009 – 2016 τέλεσε επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Safer Internet Hellas. 

Υπήρξε συντονίστρια και επιστημονική υπεύθυνη για μεγάλα Ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της πληροφορικής (Leonardo, CRAFT, BRITE_EURAM, DELTA, TELEMATICS, ESPRIT, IST). Επίσης, από το 1999 έως και το 2006 διετέλεσε αξιολογήτρια επενδυτικών και επιχειρησιακών έργων για λογαριασμό της Ε.Ε.

Την περίοδο 2001 έως και 2016 εργάσθηκε στο πρόγραμμα- πλαίσιο Safer Internet της Ε.Ε., όντας από το 2007 συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. 

Έχει συγγράψει 4 βιβλία και περισσότερα από 300 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά σχετικά με τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια, workshops και ημερίδες στα παραπάνω αντικείμενα. Είναι η κύρια συγγραφέας του πανευρωπαϊκά διακεκριμένου παιδικού βιβλίου «Η Φάρμα του Διαδικτύου» που έχει υλοποιηθεί και σε μορφή app στην Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα. Έχει εκπαιδεύσει σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε θέματα ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου. Το έργο της έχει βραβευθεί πανευρωπαϊκά.