εισηγητές.

Γιάννης Ριζόπουλος
Δημοσιογράφος.

Λίγα λόγια για μένα
Συχνά γι’ αλλού κινάς «κι αλλού η ζωή σε πάει»… Μπορεί να σπούδασα ηλεκτρονικός μηχανικός, όμως οι συγκυρίες το έφεραν να γίνω, τελικά, δημοσιογράφος. Ξεκίνησα το 1973 γράφοντας -φοιτητής ακόμα- στο περιοδικό «Ήχος & Hi-Fi», μόλις πρωτοεκδόθηκε, και το 1975 μου έγινε η πρόταση να καλύψω για δυο μήνες αδειούχους φίλους, στο Εξωτερικό Δελτίο της «Καθημερινής» που μετρούσε λίγους μόνο μήνες από την επανέκδοσή της. Τελικά, έμεινα 26 χρόνια, ως στέλεχος και στη συνέχεια αρχισυντάκτης των διεθνών - τα τελευταία οκτώ στην «Οικονομική Καθημερινή». Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν, επίσης, ο Technology Editor της εφημερίδας, που καθιέρωσε από τις πρώτες τακτική σελίδα Πληροφορικής (1993). Κάνοντας δεκάδες ταξίδια στο εξωτερικό για να καλύψω εκθέσεις και παρουσιάσεις, συνάντησα τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του χώρου των Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών και πραγματοποίησα εκατοντάδες συνεντεύξεις και έρευνες.
Ο κύκλος των εφημερίδων έκλεισε για μένα με σύντομες θητείες στη «Ναυτεμπορική» (2001-2002) και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (2011). Παράλληλα, εργάστηκα σε πάμπολλα περιοδικά, πάντα σε θέματα που με ενδιέφεραν (μουσική, τεχνολογία, αρχιτεκτονική, έρευνες) ενδεικτικά, σε «Αθηνόραμα», «Reader’s Digest», «Μουσική», «Ένα», «Τηλέραμα», «Elle» και«Elle Decoration»- στην τηλεόραση (ΕΡΤ3, 2004-2006) και στο ραδιόφωνο (Β’ Πρόγραμμα, Αθήνα 9,84). Δημιούργησα επιτυχημένα newsletter (όπως το μηνιαίο Infosoc, για την Κοινωνία της Πληροφορίας, 2002-2007), ήμουν μέλος της οργανωτικής επιτροπής - υπεύθυνος για θέματα Τύπου & Δημοσιότητας του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT- Αθήνα, Μάιος 2004), καθώς και υπεύθυνος Επικοινωνίας του εθνικού περιπτέρου στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης(2013 – 2017). Από το 2007 ως το 2013 συνεργάστηκα με τη δικτυακή πύλη Pathfinder, ως υπεύθυνος της ενότητας TechnoΛογείν, παρουσιάζοντας με πολυμεσικό τρόπο 110+ βέλτιστες τεχνολογικές και καινοτομικές εφαρμογές (πρώτη προσπάθεια για webTVστην Ελλάδα, με πρωτότυπο υλικό), ενώ συμμετείχα και στη δημιουργία του πρώτου αγγλόφωνου webradio (Tech Talks Central, 2014) εστιασμένου στην τεχνολογία και την επιστήμη.

Βιογραφικό σημείωμα
Είναι ένας από τους πλέον έμπειρους και επιτυχημένους δημοσιογράφους με συνεχή παρουσία, πάνω από 40 χρόνια, στον χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Ναυτεμπορική» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σε δεκάδες ειδικά και μη, περιοδικά και newsletter, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καλύπτοντας, αρχικά, διεθνή πολιτική και οικονομία. 
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τους γοητευτικούς χώρους της επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως freelancer, σχολιαστής και moderator, κυρίως στο χώρο των τεχνολογικών συνεδρίων και του Διαδικτύου. Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ (από το 1984) και μέλος της Επιτροπής Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Εκπαίδευσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (από το 2011).