To Zoom, η δημιουργικότητα κι εμείς…

Γιάννη Ριζόπουλο
Καθώς περνάμε σταδιακά από την εποχή του Zoom (και των άλλων πλατφορμών, βεβαίως - απλώς αυτή ως περισσότερο διαδεδομένη, δίνει τον τόνο) στην εποχή της υβριδικής εργασίας, που συνδυάζει αυτοπρόσωπη και εξ αποστάσεως εργασία, αρχίζουν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπεράσματα και ερευνητικά αποτελέσματα από αυτή την υποχρεωτική, για πολλούς από εμάς, αλλαγή στον τρόπο εργασίας. Κι αυτά, συχνά, δεν είναι ευχάριστα…
Στα τέλη Απριλίου, παρουσιάστηκαν στη βρετανική Guardian και λίγο νωρίτερα στο Nature τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας που δείχνει ότι η εξάρτησή μας από τις πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, «πνίγει» τη δημιουργικότητα. Καθηγητές από τα πανεπιστήμια Columbia και Stanford έδωσαν πρακτικά προβλήματα σε εκατοντάδες εργαζόμενους τόσο εκ του σύνεγγυς, όσο και εξ αποστάσεως, ζητώντας από αυτούς δημιουργικές απαντήσεις, για να ανακαλύψουν ότι οι δεύτεροι είχαν χειρότερο «σκορ», σε ποσοστό 20%.Large text.
Το tip που δίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, είναι να έχουμε συνεχώς την κάμερά μας ανοικτή, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, καθώς κάτι τέτοιο μας υποχρεώνει θέλοντας και μη να προσέχουμε και να συμμετέχουμε στον διάλογο, «σπάζοντας τον πάγο» που συχνά δημιουργείται σε συναντήσεις μεταξύ όχι και τόσο στενών συνεργατών. Μάλιστα, ως προς το δεύτερο σκέλος, τη συμμετοχή, άλλοι ειδικοί σε εργασιακά θέματα επιστήμονες προτείνουν ως «αντίδοτο» την καλύτερη προετοιμασία όλων των συνομιλητών, πριν ξεκινήσει η εξ αποστάσεως συνάντηση.
Συγκεκριμένα, συστήνουν -προφανώς, όταν αυτό είναι εφικτό- κοινοποίηση των βασικών σημείων των παρουσιάσεων, ώστε οι συμμετέχοντες να ετοιμάσουν ανάλογες ερωτήσεις και να ζητήσουν διευκρινήσεις για κάποια σημεία τους, είτε υποβάλλοντας ερωτήσεις όταν τους δοθεί ο λόγος από τον συντονιστή, είτε γράφοντάς τες στο chat. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, μπορεί επίσης να ανεβάσει τον διάλογο σε υψηλότερη «πίστα», εμβαθύνοντας σε κάποια σημεία, με ανάλογες ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες, ώστε να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και -ει δυνατόν- μια ομόφωνη απόφαση ως προς τον τρόπο δράσης.