Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός- Πορεία προς την αβεβαιότητα


Το νέο βιβλίο των Αντώνη Ζαΐρη και Γιώργου Σταμάτη για τις απειλές, αλλά και τα «απροσδόκητα δώρα» της πανδημίας στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας.


Πώς μπορεί να αναλύσει κανείς την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, στη ζωή μας και το μέλλον μας; Αν είναι άνθρωπος του marketing, έχει ένα σταθερό εργαλείο, τη SWOT ανάλυση. Με αυτόν τον ευφυή τρόπο δύο εξαιρετικοί συγγραφείς, που θα τους έλεγες και γκουρού στο marketing, αφού έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες στελέχη της αγοράς, επιλέγουν να μας μιλήσουν για τις απειλές που προέκυψαν από τον Κορωνοϊό, αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που αναδύθηκαν μέσα από αυτή τη δοκιμασία.  Opportunities και Threats.

Και όλα αυτά μέσα από το νέο τους βιβλίο: "Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός" που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση και έρχεται να προστεθεί σε μια αξιόλογη σειρά βιβλίων των δύο συγγραφέων και αφορούν στο marketing, τις πωλήσεις, την επικοινωνία, την αγορά και την πολιτική.

Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τον τίτλο που εισήγαγε ο Karl Polanyi (1896-1964) στο ομώνυμο βιβλίο του που έγραψε το 1944 περιγράφοντας τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη κατά την περίοδο 1830-1940, με επίκεντρο την εδραίωση, τις παλινδρομήσεις και την κατάρρευση της "οικονομίας της αγοράς".
Προσθέτουν όμως τον υπότιτλο: Πορεία προς την αβεβαιότητα για να τονίσουν πως αυτός ο μετασχηματισμός δεν είναι κάτι που ολοκληρώνεται ή οριστικοποιείται, αλλά επανέρχεται σε εποχές κρίσης προοιωνίζοντας ή επιταχύνοντας τις εξελίξεις.

 Για τον Polanyi ο άνθρωπος είναι πρώτα απ' όλα κοινωνικό ον, η ανθρώπινη κοινωνία δεν πρέπει να γίνεται έρμαιο των μηχανιστικών κανόνων της οικονομίας της αγοράς, η οικονομία πρέπει να έχει κοινωνική θεμελίωση.

Αυτό το ζήτημα για τους Ζαΐρη και Σταμάτη γίνεται πάλι επίκαιρο με το ερωτήματα, όπως:
Ανακτούν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες το κύρος και τη χρησιμότητά τους, υποστηρίζοντας ηθικά και εξισορροπητικά το «νέο γενναίο μας κόσμο», που προχωρά πάνω στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με ανεξέλεγκτη ταχύτητα;
Το περιβάλλον, η ανισότητα και οι ταυτότητες πόσο θα επηρεάσουν το μέλλον του συστήματος που κυβερνά χωρίς αντίπαλο τον κόσμο σήμερα;

  • Ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας, που αποτελεί πάντα τον καταλύτη στην πορεία των εξελίξεων;
  • Έφθασε ο καιρός να απομυθοποιηθούν ταμπού και στερεότυπα, ελευθερώνοντας ανεκμετάλλευτες δυνάμεις της πατρίδας μας;
  • Μπορούμε να αισιοδοξούμε για έναν μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας μας;
  • Και τελικά πώς συνδέεται η διαγενεακή βία με τις μεταρρυθμίσεις και τον επιστημονικό, αλλά και παραεπιστημονικό λαϊκισμό;


Ένα χρήσιμο βιβλίο, θα έλεγα πολύτιμο, για την κατανόηση του κόσμου μας κατά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με όλα τα απαραίτητα κομμάτια που χρειαζόμαστε για να συμπληρώσουμε το παζλ του μέλλοντός μας.

O Αντώνης Ζαΐρης είναι Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠE και συγγραφέας.
Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, οργανωσιακός Coach Gestalt και συγγραφέας.

  • Και οι δύο είναι εισηγητές σε ενδιαφέροντα webinars και σεμινάρια του εκπαιδευτικού φορέα mindbooster.gr.