Ανθρωπο-κεντρικό, το γραφείο του μέλλοντος

Γιάννη Ριζόπουλο
Ωραία, λοιπόν, η «μεγάλη επιστροφή» (στο γραφείο) ήδη ξεκίνησε, μετά τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης απέναντι στην Covid-19. Όλα καλά; Ναι, τουλάχιστον όσο το επιτρέπει το «κύμα της μεγάλης παραίτησης», που επηρεάζει το εργατικό δυναμικό και παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις στις χώρες της Δύσης. Μάλιστα, στους εργαζόμενους μικρότερης σχετικά ηλικίας, οι οποίοι ξεκίνησαν πρώτοι, έρχονται πλέον να προστεθούν και πιο senior συνάδελφοί τους, που προχωρούν στη δική τους «μεγάλη έξοδο» κι ας γνωρίζουν πως οι μετακινήσεις είναι δυσκολότερες γι’ αυτούς/ές. Όμως, η δίψα για κάτι διαφορετικό, πιο προσαρμοσμένο στις δικές τους προσωπικές ανάγκες και αναζητήσεις, μάλλον είναι μεγαλύτερη.
Τι γυρεύουν; Συχνά ούτε οι ίδιοι το ξέρουν – πάντως, όχι ένα γραφείο (το ίδιο, πάντα) όπου θα περνούν πολλές ώρες, πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά σίγουρα κάτι διαφορετικό, που θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία. Κι αν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θέλουν να κρατήσουν τους παλιότερους και έμπειρους ή να προσελκύσουν άλλους εργαζόμενους, νεότερους σε ηλικία, μάλλον πρέπει να περάσουν στην εποχή του «νέου ανθρωπο-κεντρικού γραφείου», που θα προσφέρει σ’ όσους εργάζονται εκεί ευέλικτες λύσεις για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά. Πρόσφατη έρευνα των Deloitte και Gartner συμπεραίνει πως «αν τα γραφεία σχεδιαστούν με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, θα γίνει δυνατή η δημιουργία ενός ψηφιακού χώρου εργασίας, ο οποίος θα μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συν-εργάζονται».
Εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις… Οι ειδήμονες μιλούν για ένα χώρο διαδραστικό και ευέλικτο, που θα περιλαμβάνει εφαρμογές και εργαλεία, σε ένα κοινό, απλό interface, για να διευκολύνει τους εργαζομένους σ’ αυτόν. Που θα σέβεται τον χρόνο τους και δεν θα τους επιβαρύνει με άσκοπες διαδικασίες και καθυστερήσεις. Που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας και ειδικά τις ασύρματες επικοινωνίες, για να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια, έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να λαμβάνουν τις σωστότερες αποφάσεις. Ο κόσμος αλλάζει – το «γραφείο» θα μπορέσει να ακολουθήσει τις επιταγές των καιρών;

I